News

TRT, Prodüksiyon İşlemleri İçin DaVinci Resolve’u Tercih Etti

07 Temmuz, 2019


En büyük ulusal kanalımız TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) kendi prodüksiyon işlemleri için DaVinci Resolve’u kullanmaya başladı. Ankara, Oran’da TRT’nin iç yapımları için kurgu-montaj birimi, renk işlemleri için ve aynı zamanda kurgu işlemlerini daha hızlı yapabilmek adına DaVinci Resolve eğitimi aldı.

Blackmagic Design DaVinci Resolve Uzmanı Alper Camadan, yoğun bir eğitim temposu içinde Resolve’un alışılagelmiş diğer kurgu yazılımlarındaki işlemleri nasıl yapabildiğini kurgu-montaj birimine uygulamalı olarak anlattı. Ayrıca kurgusal olarak sağladığı avantajlar ve renk düzeltme üzerine birçok konudan bahsetti.

TRT’nin “Son Kabileler” isimli belgeselinin kurgu ve renk düzenlemesi, eğitimler sırasında belli oranda yapıldı. Buradaki temel amaç prodüksiyona ait olan işin nasıl yapılacağına dair; renk teorileri üzerine düşerek ve bunları pratiğe dökerek gerçekleştirmekti. 1 hafta süren eğitim sonunda belgeselin kalan kısmı tamamlandı. Renk düzenleme işlemi DaVinci Resolve Mini Panel ve Ultra Studio 4K Extreme üzerinden gerçekleştirildi.

Eğitim sonunda Alper Camadan şunları söyledi; “Panel kullanımı renk düzenlemede çok önemlidir. Yaklaşık 40 senelik renk düzenleme geleneğinde merkezde duran araç olduğu için renk yapım hızını ve mekaniğini arttırır. Bu yüzden eğitimler de panellerle gerçekleştirilir. Ayrıca 4:4:4 görüntüyü monitörleyebilmek için thunderbolt 3 bağlantılı bilgisayarlarda Ultra Studio cihazları kullanılır. Ultra Studio, renk uzmanlarının doğru renk şemalarında çalışması için üretilmiş bir sektör standardıdır. Aynı işlem Thunderbolt bağlantılı Mac bilgisayar dışında bir cihazla kullanılmak istenseydi gereken çözüm PCI Express bağlantılı Decklink kartlar olacaktır.”