Türkiye Voleybol Federasyonu, Canlı Yayın Altyapısında BirdDog PTZ Kamera ve Kontrol Ünitesini Kullanıyor
Pan, tilt ve zoom kamera hareketlerinin baş harfleriyle adlandırılan PTZ kameraların günümüzde birçok kullanım alanı bulunmakta. Uzaktan kamera kontrolünü mümkün kılan bu cihazlar televizyon yayını prodüksiyonunda, kontrol üniteleriyle birlikte televizyon stüdyolarında, spor etkinliklerinde ve birçok farklı alanda değerlendiriliyor. PTZ kameralar, azaltılmış prodüksiyon yükü, operatörsüz kullanım, hassas kamera hareketleri ve düşük enerji tüketimi gibi kolay kullanım özellikleri sunuyor.
Canlı televizyon yapımcılığını daha ucuz ve kolay bir şekilde daha çok insana ve mekâna ulaştırmayı hedefleyerek faaliyete geçen PTZ kamera üreticisi BirdDog, Avustralya, Melbourne’de kurulmuştur. Firma, tüm ürün gamıyla birlikte canlı video üretimini internet çağına taşımayı amaç edinmiştir. PTZ kameralarında Sony sensörlere yer veren BirdDog, sunduğu görüntü kalitesiyle de alanında öncü markalardan biridir.
BirdDog PTZ’ler donanım tarafına ek olarak, yazılım tarafında da Newtek’in geliştirdiği, network bağlantısı sağlanan kaynağın IP üzerinden görüntüsünü bir başka noktaya aktaran ve fiziksel kamera kontrollerini de aynı bağlantıdan sağlayan Full NDI desteği sunuyor. Bu sistem daha az kablolama, güvenilir bağlantı, asgari gecikme ve basitleştirilmiş video prodüksiyonuna olanak tanıyor. Görüntüler fiziksel bir yayın cihazına decode edilebiliyor veya NDI özelliği olmayan bir kaynak encode edilerek istenen noktaya taşınabiliyor.
Türkiye’de, BirdDog PTZ kameralarını tüm bu sunduğu avantajlarla birlikte kullanan organizasyonlardan biri de Türkiye Voleybol Federasyonu. Türkiye’de faaliyeti yapılan tüm voleybol organizasyonlarının tek yetkili kurumu olan Türkiye Voleybol Federasyonu, Türk Voleybolu’nun tüm elemanlarına liderlik eden, paydaşlarla iş birliğini geliştiren ve voleybolu ülke geneline yaymaktadır. Dünyada kabul gören “Türk Voleybol Ekolü”nü yaratan federasyon, ülkemizi olimpiyatlarda tüm voleybol branşlarında temsil edecek ekipler oluşturarak voleybol camiasına hizmet etmektedir.
2000 yılından bu yana Türkiye Voleybol Federasyonu’nda çalışan ve günümüzde Ligler ve Teknoloji Direktörlüğü görevini yürüten Orhan Aydın, PTZ kameraları kullanmaya nasıl ihtiyaç duyduklarını şöyle anlatıyor: “Federasyon olarak en üst liglerde oynanan ve TV’den canlı yayınlanan müsabakaların seyir zevkini daha üst seviyeye çıkarmak için arayış içerisindeydik. Yayınlarda pilot ve yer kameraları dışında hangi açıdan görüntü verebileceğimizi sorguladık ve oyun sahasının tepe noktasından görüntü vermek üzere bir proje oluşturduk.”
TV canlı yayını olan karşılaşmalarda, sistemi kontrol eden operatörün seçtiği pozisyon tekrarlarını yer seviyesinden farklı bir açıda yayın aracına aktaran bir iş akışı oluşturuklarını belirten Aydın, sözlerine şöyle devam ediyor: “Sistemimizde P400 robotik kamera, PTZ keyboard, SDI çevirici ve çoğaltıcılar bulunuyor. Biz BirdDog ürünlerinin fiyat/performans olarak başarılı olduğunu tespit ettik. Ayrıca kamerayı yerleştirdiğimiz pozisyondan en doğru şekilde geniş açıyı veren kameralar yine BirdDog modelleriydi. Hızlı, kullanıcı dostu ve birçok fonksiyonu üzerinde barındıran keyboard ise bizi yeterince memnun etti.”
“Voleybol hızlı oynanan bir spor dalı. Dar açılardan görüntü almak, pozisyonu takip etmek ve yavaş tepkimesi olan cihazlarla çalışmak çok zor. BirdDog P400 ile oyun sahasına yakın mesafede geniş açı görüntü alabiliyoruz. Topun sahadaki farklı alanlarda oynanışını hızlı tepkisi sayesinde takip edebiliyoruz. Topun oynanabileceği bölgeleri presetler sayesinde önceden belirledik. Normal şartlarda uluslararası organizasyonlarda saha üstüne kamera montajı yapılıp müsabaka sonrasında sökülüyordu. Bu durum hem operasyonel açıdan, hem de maliyetler açısından verimli değildi. PTZ’nin yatırım maliyetinin düşük olması bize avantaj sağladı.”
Gelecekte, PTZ kameralara daha fazla özelliğin ve yapay zeka komutlarının eklenmesi dileyen Ligler ve Teknoloji Direktörü Orhan Aydın sözlerini şu şekilde noktalıyor: “BirdDog PTZ kamera, müsabakalara fiziksel olarak katılamayıp, ekrandan takip eden voleybolseverlerin seyir zevkini artırdı ve dolayısıyla da Türkiye Voleybol Federasyonu’nun kurumsal projelerine ve yayın politikalarına değer katmış oldu.”